Recycled kunststof stelkozijn zet de norm

De stelkozijnen uit 100% gerecycled PVC zijn geschikt voor afmontage van kunststof, houten en aluminium kozijnen voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Delen

RecyStel solliciteert steeds nadrukkelijker vanuit de rol als nichespeler naar die van marktleider. De stelkozijnen uit 100% gerecycled PVC zijn geschikt voor afmontage van houten, aluminium en kunststof kozijnen voor zowel nieuwbouw als renovatie. De geschuimde kunststof profielen zijn net zo te verwerken als hout, maar aanzienlijk duurzamer. Het materiaal zorgt bovendien voor uitmuntende thermische isolatie en is daarom bij uitstek geschikt voor passiefhuisconstructies.

Een prestigieus project zegt meer dan duizend woorden. En daarom is Freek Drop, technisch adviseur bij RecyStel, ook trots op JuBi, de twee torens van 155 meter hoog die het nieuwe onderkomen vormen van de ministeries van Justitie, Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties. In het rijtje Rijksgebouwendienst als opdrachtgever en de Berlijnse architect Hans Kollhoff, staat ook RecyStel als leverancier van de maar liefst bijna veertig kilometer (!) profiel. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar dat was het niet, als tenminste het oorspronkelijke bestek was gevolgd.

Wind-en waterdruk

Voor de stelkozijnen was oorspronkelijk gekozen voor FSC-hout. “Maar dan moet je bijna een heel bos kappen”, constateert Drop. “Bovendien staan de torens door hun hoogte en de nabijheid van de zee bloot aan een bijzonder hoge wind- en waterdruk.” Al snel werd het roer omgegooid en kreeg RecyStel de vraag of kunststof profielen uitkomst konden bieden. Deze zijn immers enorm stabiel omdat het profiel niet kan kromtrekken of torderen. Aanvullende proeven op het gebied van lucht- en waterdichtheid door de universiteit van Luzern werden dan ook probleemloos doorstaan. Een ander groot voordeel is het zeer geringe gewicht. “De opzet van het bouwproces vereiste dat alle gevelelementen van binnenuit werden gemonteerd. Er kwamen dus geen steigers rond het gebouw, maar er hing een klimsteiger. Alle gevelafbouwdelen, waaronder stel- en raamkozijnen, waterslagen en gevelisolatie, werden op de verdieping ingehesen, en vandaar uit met kleine hijsmiddelen op de klimsteiger gezet en van binnenuit op de juiste positie in de gevel afgemonteerd.”

Lagere bouwplaats kosten

Speciaal voor het JuBi-project ontwikkelde RecyStel een nieuw profiel, maar in principe kunnen de standaardproducten met iedere projectvraag uit de voeten. Die vinden hun weg naar pakweg twee soorten werken. Enerzijds zijn dat de corporaties die in grootschalige renovatieprojecten in heel korte tijd de hele buitenschil vervangen voor een nieuwe schil. Daarnaast signaleert Drop dat de nieuwbouw verregaand wordt geïndustrialiseerd. “Dat is de enige manier om de doorlooptijd en bouwplaatskosten laag te houden en de kwaliteit zelfs te verhogen. Bij houtskeletbouw kan ons stelkozijn al in de fabriek worden verwerkt in de prefab gevelsluitende elementen, en bij renovatie ter plaatse eenvoudig worden aangepast aan de situatie op de bouwlocatie. Bij betonconstructies wordt het stelkozijn gemonteerd tegen het betonnen binnenblad en vaak meegestort in het beton: sandwichbetonconstructies en omgekeerde sandwichbetonconstructies.”

Klaar voor luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen is een groeimarkt in de bouwsector. Een aangenaam binnenklimaat en een lager energieverbruik zijn belangrijke argumenten. Maar de praktijk kan niet altijd de wens in het zelfde tempo volgen. Want welke gevolgen heeft deze nieuwe techniek voor de bestaande bouwmaterialen? “Er zijn verhalen van ernstige schadeposten wanneer je houten stelkozijnen luchtdicht inpakt. Een stelkozijn zit altijd op een punt waar condensatie optreedt. Maar het systeem ventileert niet meer en er is een gerede kans dat het hout binnen vijf jaar verrot en verschimmeld. Kunststof is echter zo robuust dat het deze effecten moeiteloos doorstaat; het kan immers geen vocht opnemen. Daarnaast draagt het dankzij de uitstekende isolatie U-waarde van 0,38 W/ m2K bij aan een wezenlijke verbetering van de hele schil van het gebouw.” Tot slot zijn de RecyStel-kozijnen niet alleen gemaakt van gerecycled kunststof, maar na gebruik (en dat is doorgaans de levensduur van het vastgoed zestig tot tachtig jaar)ook nog eens acht tot tien keer opnieuw te recyclen. Een sterk duurzaamheidsargument dus.”

Geen faalkosten

Drop merkt steeds meer dat wanneer hij met een projectteam om tafel zit, niet alleen over een stelkozijn wordt gepraat, maar over het totale concept van de gevel. “Er zijn andere inzichten ontstaan in de aannemerij als gevolg van het veranderde businessmodel: wij moeten een gebouw gaan neerzetten dat goed is, ook met oog op de exploitatie op lange termijn. Dat geeft zo’n enorme verbetering in de keuzes die aan het begin van het project worden gemaakt. Niemand in de bouw kan zich nog faalkosten veroorloven. Tot voor kort waren er aannemers die niet eens wisten hoe hoog die faalkosten waren. Maar ik ben blij om te zien dat dat volledig is omgeslagen. Vrijwel alle aannemers zijn er inmiddels volledig van doordrongen dat het zo niet meer werkt, en dat het eigenlijk vanaf gisteren anders moet. Dat is een enorme kwaliteitsslag. En onze stelkozijnen bieden de kwaliteit en de flexibiliteit die daarbij nodig is.”

Lees hier het artikel uit het februari nummer van Bouwactua

Delen